Performance Fysio

View Original

3 redenen waarom rust bij een blessure slecht is voor je herstel

Heb je een blessure opgelopen? Wat moet je nu doen? Als je bent zoals de meeste mensen, is je eerste instinct om rust te nemen totdat je pijn weggaat. Echter blijkt dat dit niet de beste aanpak is, sterker nog, het kan juist averechts werken, vooral als je een sporter bent. Onderzoek heeft aangetoond dat totale rust na een blessure je herstel juist kan vertragen. Hier zijn drie redenen waarom rusten met een blessure slecht is voor het herstel en wat je anders zou kunnen doen.


Conditie: Een belangrijke redenen waarom rust slecht is voor het herstel is dat het leidt tot een afname van je algehele conditie. Conditie is één van de belangrijkste factoren voor het bepalen van je herstel vermogen. Er zijn talloze onderzoeken die aantonen dat des te beter je conditie is, des te beter je herstel vermogen is. Na een week totale bedrust na een ziekenhuis opname kan je conditie tot wel 25% afnemen. Dit is uiteraard een extreem voorbeeld van totale rust, maar rust van een week of 2 na het oplopen van een blessure heeft een behoorlijke negatief effect op je algehele conditie en dus ook je op je herstel vermogen. Wij adviseren eigenlijk nooit meer dan 2-3 dagen rust, afhankelijk van je blessure. Als er een mogelijkheid is om met jouw blessure toch iets qua bewegen of trainen te kunnen doen dan passen we dat het liefst meteen toe.

Een veel toegepaste strategie op de praktijk is om zo snel mogelijk cardio toe te voegen aan je behandelstrategie. Simpelweg is 10-15 minuten nose breathing fietsen een van de makkelijkste manieren om je herstel een handje te helpen.


Afname spierkracht: Een andere reden waarom rust met een blessure slecht is voor het herstel is dat het leidt tot een afname van spierkracht. Je lichaam is extreem efficient in z’n energie gebruik. Het is continue bezig met opbouw en afbraak van weefsel die niet wordt gebruikt om energie te besparen. Spieren kosten veel energie om te onderhouden, ze zijn zelfs ook energierijke weefsel (een energierijke brandstof) en makkelijker af te breken dan bijvoorbeeld vet weefsel. Zodra je je spieren lang genoeg niet gebruikt, dan breekt het lichaam dit af met als gevolg spieratrofie en krachtverlies.

Bij totale rust heeft dit dus invloed op je hele lijf, terwijl je makkelijk met de juiste strategie nog om je blessure heen kan trainen. Er zijn zelfs onderzoeken die aantonen dat je een geblesseerde arm of been sterk kan houden door de andere ledemaat te trainen. Middels spiegelneuronen in je hersenen zou dit spierafname in de aangedane ledemaat zelfs kunnen vertragen. Genoeg redenen om met de rest van je lijf, indien mogelijk, actief te blijven trainen. Vooral bij sporters kan dit enorm van toepassing zijn om de ‘return to play’ zo kort mogelijk te houden!

Voorbeelden:
Arm blessure links? Doe een paar sets dumbell rows met rechts! Enkel blessure? Dan kan je prima een leg extension en leg curl doen aan je blesseerde been! Last van je rug? Probeer dan wat oefeningen op apparaten om de druk op je core te verminderen. Of doe minder gewicht en meer herhalingen.


Mobiliteit: Net als bij spieren past je lichaam gewrichten aan tot de bewegen die je ze geeft. Beter gezegd, de spanning in het gewrichtskapsel en de tolerantie voor hoe groot de Range Of Motion (ROM) is die je kan bereiken met dat gewricht veranderd. Dit heeft grofweg als gevolg dat alle spieren die functie hebben over dat gewricht functie afname en hoge spierspanning kunnen vertonen.

Een duidelijk voorbeeld is wat er met je heupen gebeuren als lange periodes (dagen/weken) veel zit. Stijve spieren rondom de heupen kunnen voelen als stijve lage rug, liezen en billen. Ook kan je minder ROM ervaren bij bukken, sokken/schoenen aan doen of uit de auto stappen. Dit is een duidelijk voorbeeld van de aanpassingen die er met je heupgewrichten gebeuren bij lange periodes van inactiviteit.

Bij een blessure is het belangrijk dat de rest van je lichaam dus in beweging blijft en dat zodra je pijn het toelaat, je je aangedane gewricht onbelast gaat bewegen op geleide van pijn.


CONCLUSIE

Tenzij het niet anders kan is totale rust een slechte strategie voor het herstellen bij een blessure. Helpen bovenstaande tips niet? Dan adviseren we je toch langs een fysio of specialist te gaan die je kan helpen met de juiste herstel strategie.


NIET GEHOLPEN?

Als je symptomen niet aanzienlijk afnemen binnen 3-5 dagen. Kom dan langs bij een van onze GRATIS Pijncheck in Heerhugowaard. Dan kijken wij waar de oorzaak van je klachten liggen en geven je advies wat jij er aan kan doen!


WIL JE MEER MOBILITEIT?

Heb je naast je stijve rug nog meer stijve spieren en gewrichten waar je aan wilt? Hier hebben wij speciaal een online programma voor gemaakt. De ‘30 days homemade mobility’ programma.

  • 30 workouts over 30 dagen

  • 10 minuten per dag werken aan je mobiliteit in de vorm van:
    - Rekken, kracht oefeningen en actieve openers

  • Je hebt geen spullen nodig

  • Elke dag heeft een video met een uitleg van alle oefeningen!


Bekijken onze webshop voor meer info