Performance Fysio

View Original

Enkel verzwikt? Jouw stappenplan voor enkelpijn!

Een misstap gemaakt en je enkel verzwikt? Nu zit je met enkelpijn, een dikke voet en geen idee wat je moet doen. Een verzwikte enkel is behoorlijk vervelend; het is een gewricht dat je veel gebruikt en moeilijk kunt ‘ontzien’. Het goede nieuws is dat je met de juiste aanpak goed kunt herstellen. In deze blog beantwoorden we de belangrijkste vragen over het herstel van een enkelverzwikking.


Wat te doen na een verzwikte enkel?

Bij een enkelverzwikking is effectief handelen belangrijk om je herstel niet in de weg te zitten. Vaak wil je te snel weer gaan belasten, waardoor je het herstel vertraagt en de kans op een nieuwe verzwikking vergroot. De nieuwste richtlijn, POLICE, helpt je om je herstel te optimaliseren:

  1. Protect (Beschermen): Bescherm je enkel de eerste twee weken tegen verdere schade. Gebruik krukken, een brace of tape als dat nodig is om de enkel te ontzien.

  2. Optimal Load (Optimale Belasting): Na ongeveer een week kun je voorzichtig beginnen met lichte belasting, zolang de pijn dit toelaat. Dit stimuleert de bloedcirculatie en voorkomt stijfheid in je enkel en de rest van je been.

  3. Ice (Koelen): Koelen binnen de eerste 48 uur met een coldpack of ijs gewikkeld in een doek kan helpen om de pijn te verminderen. Het doel is echter om in de acute fase (eerste 72 uur) niet te veel zwelling te onderdrukken, omdat zwelling een belangrijke functie heeft in het herstelproces. Koel alleen als de pijn hevig is; als de pijn meevalt, is koelen niet nodig.

  4. Compression (Druk): Compressie is een betere optie om zwelling te beheersen, omdat druk helpt bij het afvoeren van vocht zonder de zwelling te onderdrukken. Gebruik een elastische brace of zwachtel om de zwelling onder controle te houden. Zorg dat het verband stevig zit, maar niet zo strak dat het de bloedsomloop belemmert.

  5. Elevation (Omhoog leggen): Houd je enkel in de acute fase hoog, bijvoorbeeld door je been op een kussen of tafel te laten rusten. Dit bevordert de afvoer van vocht en helpt de zwelling te verminderen.


Wanneer moet ik naar de huisarts of fysiotherapeut?

Niet elke enkelblessure vereist medische hulp, maar in sommige gevallen is het belangrijk om langs de huisarts of EHBO te gaan. Naast gescheurde enkelbanden kan ook een botbreuk serieus zijn en moet dit op tijd worden onderzocht. De Ottawa Ankle Rules bieden een goede richtlijn om te beoordelen of een bezoek aan de huisarts nodig is:

Ga naar de huisarts als:

  • Je niet op de enkel kunt staan of lopen, direct na de verzwikking of binnen 24 uur.

  • Er hevige pijn is op specifieke punten langs de botranden van je scheenbeen, kuitbeen, enkelknobbels of rondom het enkelgewricht.

  • De zwelling extreem is of niet afneemt binnen 48 uur, in combinatie met scherpe of hevige pijn.

Een huisarts kan beoordelen of je moet worden doorverwezen naar een fysiotherapeut of dat er een röntgenfoto nodig is om een botbreuk uit te sluiten.

Twijfel je wat je moet doen? Stuur ons een bericht via het WhatsApp-icoontje onderaan de pagina of kom langs bij een van onze GRATIS Pijnchecks in regio Alkmaar en Heerhugowaard voor advies over jouw enkelpijn.


Hoe lang duurt het herstel?

Nu vraag je je waarschijnlijk af: Hoe lang duurt het voordat ik van mijn enkelpijn af ben? Het herstel hangt af van de ernst van de blessure. Heb je enkelbanden gescheurd of alleen verrekt? Hier is een indicatie van gemiddelde hersteltijden bij een gescheurde enkelband:

  1. Lichte verzwikking (graad 1):

    • Enkelbanden zijn uitgerekt, maar niet gescheurd.

    • Herstel: 2-3 weken.

  2. Matige verzwikking (graad 2):

    • Gedeeltelijk gescheurde enkelbanden, met matige zwelling en blauwe plekken.

    • Herstel: 3-8 weken.

  3. Ernstige verzwikking (graad 3):

    • Volledig gescheurde enkelbanden.

    • Herstel: 4-12 maanden.


Wil je nog meer tips om optimaal te herstellen van een enkelbandblessure?

Kom langs bij een van onze wekelijkse GRATIS Pijnchecks in regio Alkmaar en Heerhugowaard en krijg direct advies over jouw enkelpijn!