fysiotherapie
vergoeding

Onze fysiotherapeuten werken zonder contract. De fysiotherapie vergoeding hiervoor hebben andere regels. Meestal krijg je 65%-80% van niet gecontracteerde zorgverleners vergoedt. Let wel op dat dit percentage berekend wordt over het bedrag dat de zorgverzekeraar een de fysiotherapeut uitbetaald. Niet het bedrag wat de fysiotherapeut aan jou doorberekend.

Er zijn gelukkig genoeg polissen waarbij je Vrije Zorg gewoon 100% vergoedt krijgt. Er zijn zelfs genoeg naturapolissen met een aardig hoge vergoeding voor de fysiotherapeut. Laten we eens kijken naar de Top 5 Restitutiepolissen waarbij je zeker weet dat je overal je vrije zorg vergoedt krijgt:

- ONVZ
- PNO Zorg
- OHRA
- Nationale Nederlanden
- Ditzo & DSW

Weten welke verzekeraars nog meer (een deel) vergoeden voor niet gecontracteerde fysiotherapeuten? Je leest het hier.


Voorkomende vragen

1) Welke polis moet ik kiezen?

Er zijn 2 soorten polissen, en deze vergoeden ‘vrije zorg’ op een ander manier. De naturapolissen zijn verplicht 70% van hun afgesproken tarief voor fysiotherapie te vergoeden (komen we op terug bij nr 2). De restitutiepolissen zijn verplicht minstens 100% van hun afgesproken tarief te vergoeden, en vaak zelfs 100% van het betaalde tarief. Kijk dus goed of je een naturapolis heb afgelopen of een restitutiepolis!

2) Waarom krijg ik niet 75% vergoed? In mijn polisvoorwaarden staat dat ik hier recht op heb.

Dat klopt, maar dat is niet 75% van wat je hebt betaald. Het gaat om het bedrag dat je zorgverzekeraar gemiddeld aan een contracteerde fysio betaald. Even een kort voorbeeld om het duidelijker te maken.

Zilveren Kruis betaald gemiddeld €28,- aan een gecontracteerde fysio. De fysio waar jij loopt vraagt €35,- voor een consult. Je dient je factuur in en je krijgt dan terug:

75% van €28,- en niet van €35,-! Met andere woorden, de zorgverzekeraar vergoedt maar €21,-.

3) Moet ik eerst nog langs de huisarts?

Zorgverzekeraars kunnen de vrije markt niet controleren, maar ze kunnen het wel moeilijker maken om de consument te verbinden met de vrije markt. Dit doen ze middels de welbekende ‘fake news’ of te wel ‘pesterij’.

Ze gebruiken allerlei manieren om de drempel op een sluwe manier te verhogen voor de consument. Trap er niet in, voor de vrije zorgmarkt gelden vrijwel dezelfde regels als voor gecontracteerde zorgverleners!


Vind je het lastig om te beslissen of het waardevol is een fysiotherapeut te kiezen die contractloos werkt? Kom langs tijdens ons gratis spreekuur en maak kennis met onze therapeuten. Ook zullen zij je klachten objectief bekijken en adviseren.