Welke polis moet ik kiezen voor 2018?

Voor velen is het een klus die tot het einde van december maand wordt uitgesteld en op het laatste moment nog even wordt geregeld, of vaak ook wordt vergeten. Echter is het voor komend jaar van degelijk belang om de tijd te nemen en uit te zoeken welke polis jij wilt voor 2018. 

Waarom is het NU zo belangrijk?

Het is niet te missen in het nieuws afgelopen maanden, er is een opmars tegen de zorgverzekeraars aan het ontstaan. Wij als zorgverleners worden enorm onderdrukt in ons vak en jij als consument wordt helaas in veel gevallen niet de zorg gegeven die je beloofd is. Veel zorgverleners stoppen komend jaar met contracten, wat gevolgen heeft voor de vergoeding die jij gewend bent. Jouw pakket voor 2018 kan bepalen wat en hoeveel je vergoed krijgt voor je therapie! 

Welke polissen zijn er? 

In de basis verzekering zijn er 3 polissen:

  • Budgetpolis
  • Natura polis
  • Resitutie polis

Alleen de restitutie polis geeft jou als consument vrije zorg keuze. Dit houd in dat je de kosten voor je therapie 100% vergoed krijgt (mits er gewerkt wordt met een marktconform tarief). Echter valt fysiotherapie buiten de basis verzekering, en dit is waar het uitzoek werk begint. 

Heb je een basis restitutiepolis en sluit je een aanvullende pakket af dan betekent dit niet perse dat je aanvullende verzekering ook een restitutie polis is. Dit betekent dus dat jij geen recht hebt op vrije zorg keus in de aanvullende verzekering. Dit heet een zogenaamde ‘combinatiepolis’ en wordt vaak in de kleine letters vermeld. 

Ook niet alle restitutie polissen vergoeden 100% van de betaalde bedrag. Er wordt dan een ‘marktconform tarief’ gehanteerd, echter bepaald ieder zorgverzekeraar zijn eigen ‘marktconform tarief’. Het verschil tussen die van Menzis (25,- per consult) en DSW (30,- per consult) heeft al een enorm groot verschil voor je vergoeding per behandeling. Controleer dit zorgvuldig bij jouw verzekeraar!

Wat is dan wel goed?

Er zijn een aantal sites die zich bezig houden met het uitzoeken wat de vergoedingen per verzekeraar is voor ongecontracteerde zorg. Hieronder is een link waar je kan zien wat jouw zorgverzekeraar volgend jaar vergoed bij ongecontracteerde zorg (voor zover bekend is):

https://weblog.independer.nl/zorgverzekeringen/vergoeding-niet-gecontracteerde-fysiotherapie-2018/

Verder zijn er een aantal zorgverzekeraars die transparantie bieden en een prima vergoeding bieden. Deze restitutie-zorgverzekeraars bieden transparantie en staan voor het goede in de zorg:

DSW
ONVZ
Ditzo
Amersfoortse
OHRA
PNO
VVAA
Stad Holland
Zorgverzekering UMC

Laat je niet wijsmaken dat ‘ongecontracteerde zorg’ slechte zorg is, en dat de zorg die de zorgverzekeraars voor zo goedkoop mogelijk inkopen meteen ook van hoge kwaliteit is. 

Wees er op tijd bij dit jaar en kies bewust!

zorgverzekeraars.png
Performance FysioComment