December polis stress? - Drie belangrijke punten

Het is alweer december en voor veel mensen begint het bekende “polis stress”. Door tientallen polissen spitten, verschillende vergelijkingssites doorzoeken en uiteindelijk valt de keuze op een polis die hopelijk bij je past. Echter, er is verandering op komst, iets waar je met je polis wellicht geen rekening mee hebt gehouden. In deze blog zullen wij een aantal dingen uitleggen wat het maken van je keuze makkelijker maakt.

Verandering in ze zorg?

Wellicht heb je er wat van meegekregen afgelopen jaar, maar zorgverleners in Nederland zijn niet zo blij met de huidige zorgmarkt. Er zijn te veel regels, een enorme administratieve druk van uit de zorgmarkt en te lage tarieven voor zorgverleners. Niks nieuws zou je zeggen, want het gaat al jaren zo. Laat dat precies het probleem zijn, men wilt namelijk actie. Daarom is er veel actie gevoerd door fysiotherapeuten het afgelopen jaar. Een groot deel van fysiotherapeuten heeft zelfs besloten om komend jaar contractloos te gaan werken, net als wij. Echter, dit heeft gevolgen voor je vergoeding en voor welke polis je kiest!

Wat houdt contractloos precies is?

De fysio hoeft niet meer te werken voor onnodige lage tarieven en is vrij om een eigen tarief te bepalen. De consument (jij dus) moet zelf de rekening betalen voor een consult en deze achteraf terug declareren. Simpel toch? Helaas, daar is juist enorm veel onduidelijkheid over. Laten we deze onduidelijkheden stuk voor stuk toelichten.

Nr. 1: “Welke polis moet ik kiezen?” Er zijn 2 soorten polissen, en deze vergoeden ‘vrije zorg’ op een ander manier. De naturapolissen zijn verplicht 70% van hun afgesproken tarief voor fysiotherapie te vergoeden (komen we op terug bij nr 2). De restitutiepolissen zijn verplicht minstens 100% van hun afgesproken tarief te vergoeden, en vaak zelfs 100% van het betaalde tarief. Kijk dus goed of je een naturapolis heb afgelopen of een restitutiepolis!

Nr. 2:Waarom krijg ik niet 75% vergoed?” “Bij mijn polis voorwaarde staat dat ik 75% vergoed krijg”. Dat klopt, maar dat is niet 75% van wat je hebt betaald. Het gaat om het bedrag dat je zorgverzekeraar gemiddeld aan een contracteerde fysio betaald. Even een kort voorbeeld om het duidelijker te maken.

Zilveren Kruis betaald gemiddeld €28,- aan een gecontracteerde fysio. De fysio waar jij loopt vraagt €35,- voor een consult. Je dient je factuur in en je krijgt dan terug:

75% van……€28,- en niet van €35,-! Met andere woorden, de zorgverzekeraar vergoedt maar €21,-.

Nr. 3: “Moet ik eerst nog langs de huisarts?!” Zorgverzekeraars kunnen de vrije markt niet controleren, maar ze kunnen het wel moeilijker maken om de consument te verbinden met de vrije markt. Dit doen ze middels de welbekende ‘fake news’ of te wel ‘pesterij’.

Hier een aantal voorbeelden van:

- Bij sommige zorgverzekeraars staan in de polisvoorwaarden dat je bij fysio geen verwijzing nodig hebben. Maar bij een ongecontracteerde fysio moet je dat wel hebben. Dit is onzin, de vrije zorgmarkt is ook toegankelijk zonder verwijzing.

- Soms worden declaraties zonder reden afgewezen of wordt er alleen een paar euro vergoed. Bij een paar belletjes en mailtjes wordt er opeens wel vergoed volgens afspraak.

- Helaas wordt er enorm veel foutief informatie gegeven bij het bellen met de klantenservice van zorgverzekeraars. Dit in de vorm van verschillende regels of stappen die je extra moet nemen, of vergoedingen niet kloppen.

Dit zijn allemaal tactieken om de drempel op een sluwe manier te verhogen voor de consument. Trap er niet in, voor de vrije zorgmarkt gelden vrijwel dezelfde regels als voor gecontracteerde zorgverleners!

Vergoedingen
Er zijn gelukkig genoeg polissen waarbij je Vrije Zorg gewoon 100% vergoed krijgt. En zelfs genoeg naturapolissen met een aardig hoge vergoeding voor fysio! Laten we eens kijken naar de Top 5 Restitutie polissen waarbij je zeker weet dat je overal je vrije zorg vergoed krijgt:

- ONVZ
- PNO Zorg
- OHRA
- Nationale Nederlanden
- Ditzo & DSW

Hier nog een extra lijst met alle polissen voor 2019 en hun vergoedingen voor Vrije Zorg keus.

Hopelijk kan je nu beter een keuze maken voor 2019 en sta je niet voor onverwachte verassingen omtrent vergoedingen!

Team Performance Fysio wenst je een hele fijne kerst en een gezond 2019 toe!